Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Noveller

Cheat Day - [del 3]

Något Mike blivit dålig på efter studenten var att hålla kontakten med gamla kompisar. På tiden då han hängt med på spelningar tillsammans med emogänget hade de setts och festat nästan hela tiden. Sedan hade det krockat mellan honom och Rebecca och det hade blivit så att han dragit sig mer och mer undan med tiden. När han dessutom börjat träna mycket mer tillsammans med Emma hade det blivit som naturligt att han växt ifrån dem. Mike sörjde inte sina gamla vänner, men ibland tänkte han på hur många han umgåtts med, och hur kul de haft tillsammans.
En av de få han höll kontakten med var Lily. De sågs sällan nu för tiden, blev mest ett hej och en stunds pratande på stan, eller kommentarer på varandras inlägg på Facebook. Ungefär en gång om året brukade de få tummen ur att ses i alla fall, och att de fortfarande var på samma mentala våglängd gjorde Mike väldigt glad.
Hur som helst så var det nu dags att träffa Lily på Waynes, även fast det knappt gått två veckor sedan Mike sist tagit sin fuskdag. Med tanke på hur sällan de sågs tyckte han ändå det var okej.
När Mike såg Lily komma uppför trappan insåg han, precis som vid alla andra deras fikor, hur mycket han saknat henne.
”Hej!” log Lily stort. Så fort hon kramat Mike färdigt smög hon upp händerna och klämde på hans överarmar. ”Helvete vad stor du blivit.”
”Hej”, skrattade Mike. Han lät henne känna färdigt innan han satte sig, nu med ett leende på läpparna. ”När var det vi sågs sist?”
”Det måste ha varit nästan ett år sen”, sa Lily eftertänksamt. Hon satte ner sin väska på golvet, och hängde jackan med den fluffiga kragen om ryggen på stolen. ”Tror det var i februari, kanske?”
”Shit.” Mike höjde ögonbrynen. ”Sen dess har jag gått upp närmare tio kilo så jag hoppas det syns på mig.”
”Det gör det. Definitivt.”
När Lily sprungit ner för att köpa sin fika roade sig Mike med att ta en töntig bild på sin bulle och skickade den till Emma för att retas. När Lily kom tillbaka låtsades han som ingenting, och la snällt ner mobilen i fickan igen. De pratade av sig om det gamla vanliga, om jobb och lägenhet och hur det gick för Lily på frisörutbildningen. På tiden Mike hängt med emogänget hade väl alla dess medlemmar varit mer eller mindre emo, men Lily var utan tvekan den som lyckats ro hem stilen med mest klass. Mike hade snabbt kommit över fasen med nitbälte och tighta jeans och såg nu för tiden så vanlig ut som en stor argentinare kunde göra. Lily däremot, hade kvar sitt snövita hår, nu med lila och svarta slingor i underhåret. Den enda skillnaden Mike kunde se var att hon töjt öronen och verkade ha blivit ännu bättre på att sminka sig.
”Umgås du fortfarande med Aaron?” frågade Mike, efter att ha satt i sig hela bullen. Inte ett sockerkorn låg kvar på fatet.
”Ja, mycket. Det är egentligen bara honom jag träffar nu. Rebecca ibland, men hon skaffade sig visst en helt ny uppsättning vänner sen… ja. Du vet.”
”Sen hon blev kär i mig?” Mike suckade trött. ”Mm. Det var synd, men ärligt talat så hade vi inte mycket gemensamt. Tyckte jag, i alla fall.”
”Det blir som det blir. Jag träffar aldrig Jossa längre heller. Tycker hon blev så konstig sen hon blev tillsammans med den där tönten.”
”Jag gillade aldrig henne.” Mike rynkade pannan. Lily skrattade bara åt honom.
”Jake träffar jag också ibland. Mest när Aaron är med”, fortsatte Lily.
”Oj… honom har jag inte sett på evigheter.” Mike blinkade dumt. Jake hade han kommit bra överens med, men det måste ha varit över två år sedan han sist sett honom. Han tycktes ha försvunnit från Facebook, också.
”Han bodde i Umeå ett tag.” Lily tog sin temugg i händerna och lutade sig tillbaka. ”Och på tal om honom, jag och Sebbe tänkte ha fest på lördag. Det är några gamla kompisar som kommer, så det kanske skulle vara kul för dig att träffa dem också?”
”Nu på lördag?” Mike sökte snabbt genom kalendern i huvudet, och när han kom fram till att han var ledig så nickade han. ”Det borde jag kunna. Det vore nice.”
”Ja, jag kände att det var på tiden. Du får gärna ta med några kompisar också, om du vill.”
”Jag kan ta med Emma.”
”Emma? Är det någon ny..?”
”Nej, för fan”, skrattade Mike. ”Emanuel. Världens största arab. Du har sett honom på Facebook.”
”Jaha…” Lily fnissade till. ”Kallas han Emma? Vad gulligt.”
”Ganska gulligt.” Mike ryckte roat på axlarna. Det var längesedan han gått på fest, och eftersom Leon festat fyra helger i rad tyckte han att det var hans tur den här gången.
Efter fyra timmar hade Lily en tid att passa, och Mike fick en väldoftande parfymkram innan hon skyndade till bussen. För Mike själv var det dags att ordna något ätbart, då en kanelbulle var som att kasta en flisa i en eld. Hem tog det för lång tid att åka, så det blev visst så att han gick till hamnen och Emmas lägenhet istället. Helt i vanlig ordning.

När lördagen kom, kom också oktober. Mike hade jobbat ett kort pass på ICA och sedan hoppat i träningsskorna och sprungit hem. Han var nyduschad när han med en handduk om höfterna klev in på sitt och Leons rum. Leon satt som alltid vid datorn, hörlurarna om halsen och med en grå stickad kofta på sig.
”Var det ikväll du skulle ut?” frågade han, och till Mikes förvåning snurrade han ett halvt varv på stolen för att se på honom istället för på skärmen.
”Yes.” Mike drog på sig ett par rena underkläder, släppte resåren med en smäll innan han hängde handduken om axlarna. Han gnuggade den över nackhåret när han satt sig på sängen. ”Råkade säga till Hannah att Emma ska med. Nu vill hon också följa med.”
Leon höjde ögonbrynen.
”Kan man klandra henne? Han är snygg.”
”Inte du också…” Mike grimaserade.
”Vad? Om du säger att du inte ser att han är snygg för att du är straight-”
”Men gud, klart jag fattar att han är snygg”, avbröt Mike. ”Men hela min familj behöver inte hålla med.”
”Lycka till.” Leon himlade med ögonen. ”Någon av oss kommer gifta sig med honom. Förmodligen du.”
”Ge dig”, brummade Mike. Han sa inget mer om fenomenet Emma, snurrade bara Leon ett straffvarv på stolen när han lämnade rummet igen. Det var middag med familjen som gällde innan han skulle till festen, och han såg ingen idé att klä upp sig innan dess. Carmen skulle dock slå ihjäl honom om han satt halvt naken vid middagen, så han tog på sig sina mjukisbyxor och en skön t-shirt. För första gången på flera dagar såg han till Connor, sin yngre men större bror, när han kom upp för trappan med ett glas med gräddvitt innehåll i handen. Han var bara arton men skulle snart vara uppe i Emmas storlek om han fortsatte träna.
”Hej?”
”Hej.”
Mike såg efter honom när han försvann upp till sitt lilla rum utan att bry sig om Mikes frågande ton. Mike hade ingen aning om var den grabben höll hus, men efter sexton hade han blivit den märkligaste i syskonskaran. Han verkade vara nöjd med det.
Vid det stora köksbordet trängdes hela familjen, förutom Connor som ”redan ätit”, och efter att ha tagit på sig en grå skjorta och ett par jeans var Mike snart ute ur huset. Nu när den riktiga hösten kommit var han till sin besvikelse tvungen att använda jacka, men mössa vägrade han. Med systemkassen i hand tog han stadsbussen till Emma, där han sjönk ner i soffan och myste medan Emma valde kläder.
”Har du träffat några av mina gamla kompisar?” frågade han när Emma kommit ut från sovrummet. Svart skjorta, för hans del.
”Nej.” Emma kammade fingrarna genom håret och slog sig ner på soffans armstöd. ”Bara jättekorta stunder på någon fest, eller på stan.”
”Ah. Då blir det riktigt spännande för dig ikväll.”
”Jag kanske kan få någon att visa mig gamla bilder på dig”, log Emma snällt. Mike rynkade pannan åt honom.
”Helst inte.”
”Jag tror emo-Mike var söt.”
”Mm. Urgullig.” Mike gned fingrarna över tinningarna. Med tanke på vilken chock Emma fått då han hört vilken musik Mike lyssnat på på gymmet så skulle han säkert skratta på sig om han fick se lilla Mike i bandtröja och för rufsigt hår.

Klockan hade hunnit bli nio innan Mike och Emma kommit på bussen som skulle ta dem till Lilys lägenhet. Lily och Sebbe hade varit tillsammans så länge Mike kunde minnas, men med åren hade de definitivt bytt upp sig från Sebbes lilla mesiga etta. Nu bodde de i ett nybyggt, fräscht område där varje lägenhet hade en stor balkong.
Mike öppnade jackan redan innan han ringde på dörren. Det var Lily som öppnade och de fick båda var sin kram, till Emmas förvåning. Mike och Lily utbytte under tystnad blickar som sa ”fan vad snygg han är”, och ”jag vet, låt bli.” Lily visade dem in i köket. Hon pratade om vilka som kommit innan hon tycktes minnas något och vände sig till Mike med en besvärad rynka i pannan.
”Jag glömde säga att Rebecca kommer ikväll... Hoppas det är okej.”
”Det gör inget. Det var längesedan”, log Mike tappert. ”Vi är väl vuxna nu.”
”Ja, vuxnare åtminstone”, log Lily. ”Om ni vill ha så finns det chips och dipp i vardagsrummet. Om ni äter sånt, förstås…” Hon klämde Mike på armen innan hon försvann in i rummet musiken och pratet kom ifrån. När de lastade in sin alkohol i kylen såg Emma nyfiket på Mike, så han höjde frågande ögonbrynen.
”Vem är Rebecca?” frågade Emma. ”Var det hon som du..?”
”Ja. Det krockade mellan oss. Vi hade bara lite kul tänkte jag, men… jag vet inte. Hon ville mer. Det blev stelt.”
”Just det.” Emma såg ner på sin öl när han knäppte upp den. ”Känns det okej då? Att hon är här?”
”Ja, vad fan. Så länge vi kan vara trevliga mot varandra så är det ingen fara.” Mike stängde kylen när all alkohol var instoppad på diverse lediga utrymmen. ”Jag är inte arg på henne direkt.”
Inne i vardagsrummet var Mike nära på att få en nostalgichock. Det satt många bekanta i soffan, som alla hejade glatt eller vinkade när de fick syn på honom. Aaron, en ganska bitter kille han ändå fattat tycke för, satt i hörnet och såg svart och svår ut. Bredvid honom satt David, en mycket gladare prick, men som Mike aldrig lärt känna ordentligt. Han hade gått åt motsatt håll på emoskalan jämfört med de flesta i gänget, då han verkade ha skaffat minst tre nya piercingar och färgat håret svart. Medlemmarna i Sebbes band satt och trängdes på golvet framför soffbordet. Sebbe, i egen hög person, kom fram för att hälsa.
”Mike! Fan vad längesen”, log han och kramade hårt om hans axlar. Han var lång och blond, lite stubbig, och på tre år hade han hunnit bli full med tatueringar. Sist Mike sett honom hade han haft en ensam, men stor, på ryggen. Nu var hans armar till stor del täckta i svart och grått, men ljuset var för dunkelt för att Mike skulle kunna se vad allt föreställde.
”Det var jävligt längesedan. Så kul att jag fick komma”, log Mike och kramade tillbaka. ”Jag tog med mig Emma.”
”Emma?” Sebbe sträckte frågande fram handen till Emma, som om han inte var säker på om det var honom Mike menat, eller om en liten tjej doldes någonstans bakom honom.
”Emanuel”, skrattade Emma och tog hans hand. ”Hej.”
Mike tog sin tid att hälsa på alla gamla bekanta, och passade samtidigt på att titta runt i lägenheten. Lilys och Sebbes sovrum var inte litet, men sängen var så stor att det kändes som att den tog upp halva rummet. Mike motstod frestelsen att provligga den. Det var när han kom till balkongen som dörren öppnades och Jake klev in i ett moln av rök och mild parfym.
”Mike.” Jakes blick vandrade snabbt över Mikes ansikte, till hans bröst, och sedan tillbaka upp igen. Hans leende var så genuint att Mike fick ont i magen.
”Jake”, sa Mike, konstaterande.
”Det var…”
”Längesen?”
”Mm. Du har blivit enorm.” Jake svepte blicken över honom ännu en gång. Det var inte helt olikt sättet Hannah hade tittat på Emma, och Mike fick genast en nervös klump i halsen. Tydligen var han tillräckligt genomskinlig för att Jake skulle märka, för han verkade ha svårt att hålla tillbaka ett skratt.
”Du behöver inte oroa dig”, fnissade han. ”Jag har pojkvän nu. Du är bara väldigt trevlig att titta på.”
”Åh… heh.” Mike strök generat handen över nacken. ”Sorry.”
”Ingen fara. Hur är det med dig nu för tiden?”
”Det är bra. Hur är det med dig?”
”Det är riktigt bra, faktiskt. Kom, vi kan väl sätta oss?” Jake gjorde en gest mot soffan, och Mike följde med för att göra honom och det gamla gänget sällskap.
Han hade vetat hela tiden att Jake var bi, eller gay. Något han däremot glömt var hur obekväm han kände sig när män gav honom uppmärksamhet. Det var töntigt, det visste han om. Han kunde skoja och så, särskilt nu när han inte försökte vara en cool tonåring längre, men ibland blev det lite för verkligt och lite för obekvämt. Kanske var det för att Jake inte alls var blyg och mycket mer rakt fram än vad Mike kunde hantera. Egentligen var han ganska lik Mike själv, på den fronten. Var det sån han framstod när han flirtade med tjejer? Hjälp.

Mike fick i sig två öl under timmen som gick. Chips kom inte på fråga när han redan stoppade i sig fasliga mängder kalorier i form av alkohol, men nog var det lockande alltid. Sist han sett Emma hade det varit i hörnet av soffan, bredvid en tjej som tydligen var Sebbes lillasyster. Mike tyckte nästan synd om henne. Emma verkade inte ha förstått några av hennes blickar, med tanke på hur stor och oskyldig han såg ut när han satt där och lyssnade på vad de andra pratade om. Med lite mer alkohol i kroppen kanske det gick vägen? Mike hade aldrig tänkt på Emma som blyg, men när han såg honom tillsammans med andra så var han tvungen att inse att det nog var så det låg till. När han väl tänkte på det så insåg han även att han aldrig sett Emma tillsammans med en tjej. Han hade aldrig hört honom prata om en, heller. Han var väl inte så blyg att han inte vågade?
Mike rynkade pannan och hällde tranbärsjuice i sitt grogglas. Han hade tagit sig ut i köket efter ett badrumsbesök och kände sig för stunden försjunken i tankar. Tänk om Emma också var gay? Nej, det trodde han faktiskt inte. Inte för att det gjort något, alltså. Han hade ju aldrig kollat på killar heller.
Mikes tankar avbröts snart av den ilskna signalen från dörrklockan. Lily skyndade dit och hejade glatt på vad som lät som två tjejer.
Mike tittade ut i hallen lagom tid för att möta Rebeccas blick. Åh. Det märktes att hon blev överraskad, chockad kanske, men hon log och höjde en vantklädd hand i ett hej. Han log tillbaka, men med båda händerna upptagna blev det bara en nick och ingen vink. Sist han sett henne hade hon varit sexton och han nitton, och hennes hår hade varit godisrött. Nu var det svart och hon hade inga piercingar kvar, men hon bar ett väldigt mörkt lila läppstift. Hon var verkligen fin. Kanske borde han ha förstått att han gett henne fel idé från början. Han borde ha varit försiktig, precis som alla sagt åt honom. Hon hade varit flera år yngre och han hade varit en player redan då.
Med en liten suck ställde Mike tillbaka juicen i kylen och rörde om i glaset med sugröret. Flickorna stökade på med jackor och skor och han stod kvar i köket för att slippa trängas. Han såg Rebecca försvinna in i vardagsrummet och hörde att hon fick samma varma välkomnande som han fått. Isabelle kom med två kassar in i köket och stannade framför Mike, som dumt stannat med sugröret halvvägs till munnen. Hon log.
”Hej, Mike.”*
har rättat så länge nu så jag börjat bli blind. ser något konstigt ut så säg gärna till.
andra kommentarer uppskattas också, såklart.

Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer
Vapor - 21 mar 17 - 01:51
detta kapitel!!
så kul att träffa alla karaktärer igen och se hur de utvecklas och förändrats? Och Lily som klämmer på Mikes armar... skulle också gjort det. Och blyg Emma....
Och hej skriv mer om Connor är nyfiken på honom!
Tycker också att biten med Leon var jättekul och bra, det kändes väldigt syskonaktigt!
ilenna - 5 mar 17 - 23:24
okej du vet redan vad jag tycker var bäst med hela kapitlet. jake :´´´´D alltså åh <3 (<3333333)
och aaron som fortfarande är svart och svår. så mysigt att få se alla igen.
det övriga kapitlet var också hur bra som helst, som vanligt! tyckte av någon anledning att det här var jättekul haha -.- :snurrade bara Leon ett straffvarv på stolen. (tror jag nämnt tidigare att jag trodde att jag skulle bli att gilla leon? det gör jag haha :D)
och jag vill veta vad det är med connor! känns helt klart som han har någon mörk hemlighet ;)
tyckte också mikes och lilys talande blickar var väldigt underhållande. och det här haha! [..] eller om en liten tjej doldes någonstans bakom honom. - gillar att du så ofta har med sånna där förbigående detaljer eller repliker som får en att skratta.
och överlag så flyter allt på jättebra, beskrivningarna jättemålande och replikerna och karaktärerna trovärdiga. gillar det här så mycket :D
Megabitchchan - 5 mar 17 - 23:13
STOR ARGENTINARE OCH STOR ARAB JAG ORKAR INTEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE. Alltså allt i det här kapitlet är så JÄVLA MYSIGT JAG FÃ…R KRUPP? Emma och Miek och skymten av Connor och Lily som klämmer på Mikes armar (JA TACK). Och Jake som ba :) MMMM du har blivit enorm bitch but i dont wany you jag har Simon (??) med snygga ögonbryn och rött hår.
Mmmm alltså Rebecca måste vara så snygg my GOD Mike ba oh my what did i do. Längtar till nästa del fastän jag har dokumentet i min jävla dator hahahah skriv mer snälla

Skriven av
arbok
5 mar 17 - 22:38
(Har blivit läst 494 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord