Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Noveller

"Deckare" (svenskauppgift)

Gregor är en trettiofemårig man. Han har mörkt hår och skägg, färgen är ett mellanting mellan svart och brun. Han är hundraåttiofem centimeter lång och hans kropp är ranglig och smal. Ögonen är små men klarblåa. Läpparna är fylliga och ljust röda. Händerna är stora och ganska smutsiga. Han håller en liten sportbag i höger hand, där ligger det viktigaste att ha med sig.

Just nu är Gregor på rymmen, eller rymmen är kanske att ta i men han har i alla fall lämnat sitt hem av olika anledningar och har nu ingenstans att bo. Han går efter en lång, krokig grusväg med inte allt för många hus i närheten. Det som finns där är skog. Skog, skog och åter skog. Att det är mulet gör inte saken bättre. Några stenar flyger iväg när Gregor går på dom.

Helt plötsligt när Gregor går där på vägen öppnar skogen upp sig på den högra sidan. Han ser ett gammalt, rött hus med vita knutar. Han joggar fram till en skylt vid vägkanten där det står: ”Billiga rum till uthyrning!” Gregor bestämmer sig för att se om det finns några lediga rum. Huset står nära vägen så på bara några kliv är han uppe vid dörren. Han knackar på och snart hörs det steg inifrån. Dörren öppnas och där står en liten, tjock tant med grått hår uppsatt i en knut på huvudet.
- Kan jag hjälpa till med något? Frågar tanten med släpig röst.
- Jo, jag undrar om det finns några rum lediga, säger Gregor.
- Det finns, kom in bara! Säger tanten och aktar sig från dörren så Gregor kan komma in. Hon visar honom upp för en knarrig trappa och berättar om en gubbe som kommer bli hans granne. Det är en sådan som inte direkt är av den tysta sorten. Han är arrogant, impulsiv och dessutom spelar han saxofon.

Gregor öppnar dörren men stannar i öppningen. En unken stank slår emot honom och han tappar nästan andan. Längre inne i rummet ser han en soffa med en hög filtar på, men filtarna ligger ovanpå något, men vad? Gregor vet inte riktigt vart han ska ta vägen, helst vill han sno om och gå ut ur rummet igen. Utan att veta riktigt varför går han fram till soffan och sträcker fram ena handen för att lyfta på filtarna. Innan han lyfter tar han ett djupt andetag, vilket han får ångra. Stanken tränger ner i kroppen, hela vägen ut i tårna. Det får Gregor att bli yr. Ögonen tåras och han sätter ena handen för näsan. Sedan sliter han undan filtarna. Där under ligger en död man men torkat blod kring huvudet. Ena handen ligger snett bredvid hans huvud och i den håller han en pistol. Gregor backar några steg av synen. Han blir som förstenad och vet inte riktigt vad han ska göra. När tankarna har klarnat börjar han förtvivlat leta efter en telefon. Han inser snart att det inte finns någon i rummet så han skyndar ner till tanten. Hon sitter i nått sorts kontor på nedervåningen. Utan att tveka sliter han upp dörren dit in. Tanten kollar förvånat på honom.
- Nå? Frågar hon.
- En telefon, jag behöver en telefon! Säger Gregor.
Tanten pekar på en dörr längre in i rummet och det tar inte många sekunder innan Gregor har gått in dit. Tanten tittar efter honom med en kostig och kanske lite förvånad blick. Sedan vänder hon sin uppmärksamhet mot det hon höll på med.

- Polisen är på väg! Säger Gregor när han kommer ut från telefonrummet.
- Men… är allt tanten hinner säga innan Gregor har försvunnit ut från kontoret och slängt igen dörren.
”Varför har hon inte märkt nått?” tänker Gregor för sig själv.
Det borde ju kännas om inte annat på lukten. Gregor går ut ur huset. Allt känns fel, någon borde ha märkt något. Han går och sätter sig under en tall som står mitt på gården. Då slipper han stå ute i regnet som nu har börjat falla. Snart kommer en polisbil rullande och två poliser kliver ut. Dom går fram och knackar på dörren. Tanten som inte förstår vad det handlar om öppnar och hälsar på poliserna. Dom börjar ställa massa frågor så hon kan inte göra annat än att svara. Sedan försvinner de åt olika håll i huset. Själv går tanten tillbaka till sitt kontor och fortsätter jobba.

En bil rullar in på gården. Det är en blå Volvo. Den stannar strax bakom polisbilen. Ur den kliver två människor, en man och en kvinna. Dom försvinner in i huset men kommer snart ut igen. Mellan sig håller de en bår. Gregor ser från sin plats under trädet att det ligger en människa under en vit filt på båren. Han reser sig för att gå in i huset och hämta sina grejor. Här kan han inte stanna. När han ska gå in i rummet för att hämta sin väska blir han stoppad av en polis.
- Jag ska bara hämta min väska! Säger Gregor.
- Vi måste kolla den först, svarar polisen misstänksamt.
Gregor rycker på axlarna och låter poliserna kolla igenom den. Såklart finns det inget intressant där i så han får väskan och sedan ska han lämna rummet.
- Vi vill gärna fråga några frågor innan du går! Säger polisen.
Än en gång rycker han på axlarna och låter poliserna ställa sina frågor. När frågandet är över går han ner till tanten för att fråga om hon vill ha betalt för de fyrtiofem minuterna han var här.
- Det behövs inte, om du inte ska stanna över natten kan du lika gärna låta bli att betala! Säger hon.
- Ja, tack då! Säger Gregor och går ut ur huset.
Var ska han ta vägen nu? Det har han ingen aning om men han fortsätter i alla fall efter vägen. Det där huset och den döda mannen får polisen ta reda på, det är inte hans problem. Så tänker han när han går där på den där grusvägen, i regnet.

Några veckor senare står det i tidningen om det som hänt. Det är ett självmord och man vet inte orsaken. Gregor tycker fortfarande att det är konstigt att ingen märkte något tidigare men man ska väl inte veta allt!
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer - (Snittbetyg: 5)
Chenso - 12 apr 11 - 16:13- Betyg:
Jag fick också i uppgift att skriva en deckare på min svenska, när jag gick i åttan.
Du skriver bra! :D Spännande~

Skriven av
Eme_96
11 apr 11 - 22:02
(Har blivit läst 332 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord